България напредна в класация за бизнес инвестиции 11.12 | 18:29

Все повече фирми разполагат кол центровете си у нас

От Десислава Маданска

България е втора в Европа и пета в света в класацията на най-привлекателните страните, в които фирмите са предпочели да разположат кол центровете си. Това заяви зам.-министърът на икономиката Красин Димитров на форум "Възможности и предизвикателства на секторите Business Process Outsourcing (BPO) и Shared Service Centers (SSC) в България".

Пред страната ни се нареждат държавите Индия, Индонезия, Естония и Сингапур.

Предимствата, които са дръпнали страната ни напред в подреждането са разходи и наличие на квалифицирана работна ръка, широколентов интернет и близост до основните пазари на Западна Европа.

Според него в близките 10 години аутсорсингът има голям потенциал за развитие у нас. Съществува възможност за привличане на компании в аутсорсинга и в региони извън София. По думите на зам.-министъра тези фирми имат потенциала да предложат работа на относително по-нискоквалифицирани кадри с основно изискване да владеят чужди езици. Той отбеляза, че в България 73% от гимназистите изучават по два чужди езика.

Според него благоприятният данъчен режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нареждат сред най-добрите  дестинации за бизнес и инвестиции, допълва БТА.

"Правителството полага усилия за възстановяване на темповете на преките чуждестранни  инвестиции в България", каза още Димитров. 

Той припомни, че през тази година бяха приети изменения в Закона за насърчаване на инвестициите, част от които са пряко свързани с насърчаването на ИТ и аутсорсинг дейностите. Разширено бе приложното поле на закона и бе въведен допълнителен критерий за заетост при определяне на праговете за инвестиции, клас "А" и клас "Б", с възможност за пропорционално намаляване на размера на вложенията с увеличаване на генерираната заетост.

Информационните технологии (ИТ) и аутсорсингът са сред водещите сектори за привличане на инвестиции у нас наред с електрониката, транспортното оборудване и машиностроенето,  химическата промишленост, хранително-вкусовата промишленост и логистиката, отбеляза Димитров. По думите му това са отрасли, които имат голям потенциал за развитие на експорта и заетостта, и за регионалното развитие на страната.   

Водещи

Най-четени