Частните болници съдят касата за парите от здравните вноски 13.12 | 19:16

Искат по-високите приходи от тях да отиват за надлимитна дейност, вместо за лекарства

От iNews.bg

Националното сдружение на частните болници съдят Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Подадената в Административния съд жалба е срещу решение на Здравната каса от 50-те милиона лева от преизпълнение на приходите от здравни вноски да се изплатят суми за лекарства, медицински изделия, диетични храни за домашно лечение и лекарства за онкология в болничната помощ, съобщи БНР.

Лекарите настояват касата да плати на болниците неразплатени стойности надлимитна дейност за тази година в размер на над 24 млн. лв.

"Постепенно, постепенно тежестта в здравноосигурителните плащания на Националната здравноосигурителна каса се измества към лекарствената политика. Няма лечебно заведение, което да няма декларирана извънлимитна дейност. Над 80% от тази дейност е за спешни случаи", заяви д-р Иван Маджаров от Сдружението на частните болници.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев каза, че подкрепят действията на колегите си от частните болници.

"Подкрепяме и за бъдеще подобни начинания, когато те са свързани с грубо нарушение не само от страна на законодателство. За мене има и моралноетичен аспект този проблем. 51 и малко над 51 млн. лв. дължи Националната здравноосигурителна каса на лечебните заведения за болнична помощ. Това са и общински, това са и областни, това са и университетски болници", аргументира се той.

Сред жалбоподателите са още Българската болнична асоциация и Центърът за защита на правата в здравеопазването.

Водещи

Най-четени