Моловете скочиха срещу ново затваряне 09.03 | 18:40

Подобни действия ще са пагубни за бизнеса и работещите в него, казват от асоциацията на търговските центрове

От iNews.bg

Моловете скочиха срещу евентуално ново затваряне на търговските центрове. Според разпространена позиция на тяхната асоциация подобна мярка ще има пагубни последствия както за бизнеса, така и за наетите в него лица. Под заплаха биха били над 150 000 работници и техните семейства. Самият бизнес пък би загубил огромни суми. Освен това рискът от заразяване в търговските центрове се класифицира според международните стандарти като умерен и съизмерим с ходене на работа в офис или посещение на плаж, отбелязват от моловете.

Ето и пълният текст на позицията на Българската ритейл асоциация:

Във връзка с появилата се информация, че властите обмислят трето поредно ограничаване на достъпа до търговските центрове в страната, бихме искали да заявим, че подобно действие ще доведе до пагубни последствия за заетите в бранша над 150 000 души и техните семейства. На база на данните, които имаме за загубите от подобна мярка за същия период миналата година, както и информацията за ефекта на пандемията върху бизнеса ни до момента, категорично смятаме, че една огромна част от компаниите в него няма да успеят да се възстановят и отворят след евентуално трето затваряне на търговските центрове в страната.

Затварянето на търговските центрове за над четири месеца генерира над 100 млн. лева загуби за членовете на асоциациите. От началото на кризата до момента тази сума е много по-голяма, като тепърва предстои да бъде установен реалният ѝ размер.

Припомняме, че според Тексаската скàла на Тексаската медицинска асоциация и Комитета за инфекциозни заболявания, по която се ръководи Националният оперативен щаб, рискът от пазаруване в мол е класифициран като умерен и съпоставим с дейности като посещение на плаж, плуване в басейн или седмица работа в офис сграда.

На фона на безпрецедентните мащаби на кризата към момента няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната. Центровете изпълняват всички наложени им мерки и спазват установените международни стандарти за безопасност, за да осигурят защитена среда за наемателите и посетителите си. В допълнение сме готови да обсъдим и други мерки, които се прилагат успешно в региона, за да можем да продължим работата си – така, както го правят колегите ни в останалите страни на Балканите.

В заключение изразяваме пълната си готовност за незабавна среща и разговор с институциите. Вярваме, че доводите ни ще бъдат чути от властите и заедно ще успеем да намерим реални и работещи решения в тази ситуация, защото трето поредно затваряне на търговските центрове в рамките на една година не е сред тях.

Водещи

Най-четени