Създават "дневен стационар” към лечебните заведения 08.12 | 12:40

Въвежда се и минимален брой легла за болниците

От Кремена Бедерева

"Дневен стационар” към болниците и останалите лечебни заведения ще бъде създаден по решение на правителството. В него може да се извършва диагностика, лечение и наблюдение на пациенти, които не изискват пренощуване в лечебното заведение.

Диагностично-консултативните, медицинските и медико-денталните центрове ще могат да оказват първична извънболнична медицинска помощ. Това прие правителството с одобрените промени в Закона за лечебните заведения.

Тази промяна има за цел да осигури по-бърз и лесен достъп на пациентите до първичната извънболнична помощ и да създаде комплексност при оказването на медицинска помощ, уточняват от Министерския       съвет.

Въвежда се и минимален брой легла за болниците – 30 за специализирани и 60 за многопрофилни. Когато специализираните болници функционират само като дневен стационар, минималният брой легла, с които трябва да разполагат, е 10. Целта е да се гарантира по-добро качество на пациентите до болнична помощ.

С проекта се променя и философията на националната здравна карта. Занапред тя ще показва не само наличните лечебни заведения, а и необходимия им брой по области. В нея ще се съдържа максималният брой болници по региони, с които НЗОК може да сключва договор, както и тези с високотехнологични методи на лечение, които може да се финансират от републиканския бюджет. Сред високотехнологичните методи са инвазивната кардиология, кардиохирургия, лъчелечение и др.

Максималният брой на болниците, с които НЗОК може да сключи договор, се определят в зависимост от общата осигуреност с болнични легла в областта.

Ако те са повече от средната за страната, НЗОК няма да има право да сключва договор с повече болници, отколкото през предходната година. Конкретните критерии за избор на лечебните заведения, с които ще се сключва договор, ще се изработят от НЗОК.

Намалява се броят на болниците, които работят със Здравната каса. Законът трябва да влезе в сила от 2012 година, а до 1 септември ще бъде изготвена и здравната карта.

Според министъра на здравеопазването Стефан Константинов сега в девет области има свръх предлагане на болнични услуги.  След промените здравната каса няма да бъде задължена да сключва договор с всяка нова болница, а ще избира с кои да работи.

Така ще се насочат пари и към по-малки общини, в които има реална нужда от болнични услуги.

"Колко пациенти са преминали през нея, какво оборудване има, какви лекари има, дали предлага комплексност. Не можем да сложим на едно равнище болница, която лекува само една диагноза в само една област и болница, която предлага по 30 или 40 специалности и работи много, тоест това е показателят комплексност", коментира министърът на здравеопазването Стефан Константинов, цитиран от bTV.

Промените в Закона за лечебните заведения предвиждат също в болница да може да се лежи и само един ден.

Водещи

Най-четени