Андреева чака до петък предложенията за актуализация на бюджета на НЗОК 09.07 | 16:34

Вариантите за финансиране ще бъдат представени преди всичко от МФ

От iNews.bg

Министърът на здравеопазването Таня Андреева изрази надежда до края на седмицата да бъдат готови институционалните предложения във връзка с актуализацията на бюджета на НЗОК. "Вариантите за финансиране ще бъдат представени преди всичко от Министерството на финансите", посочи министърът на пресконференция в МС.

"Законопроектът ще бъде внесен, това е ангажимент, който трябва да изпълня по предложение и след решение на Надзорния съвет на Касата", каза Андреева.

Тя беше категорична, че тази година няма да бъдат оставени лечебните заведения без заплатена дейност, а хората – без лечение.

Здравният министър отбеляза, че във връзка с актуализацията на бюджета на НЗОК кореспонденцията между Касата и министерството е започнала много преди вчерашните срещи на политически сили със съсловните организации и синдикатите. В МЗ в края на юни е внесено предложение от НС на Касата за актуализация на бюджета ѝ. В предложението е имало само искане по пера за допълнителен финансов ресурс.

Министърът посочи, че никъде в предложението не е имало анализ на разходите по пера, освен това не са били дадени възможности за това какви превантивни мерки могат да се вземат, за да няма подобен дефицит или поне той да бъде намален.

Анализът на Касата е бил с данни към април, което според министъра не било съвсем коректно, защото към този месец не може да се прогнозира какъв ще е дефицитът към края на декември, ако не се вземат мерки той да бъде коригиран.

По тази причина МЗ иска от Касата да се направи такъв анализ и да се посочи по какви причини и по кои пера е преразходът, и какви превантивни мерки могат да се вземат, за да не се допусне такъв дефицит.

"След като получим становището на Касата с вътрешни усилия какво могат да поемат, остатъкът ще бъде поет като актуализация на бюджета на НЗОК под различни форми", каза Андреева.

Тя посочи, че успоредно с това МЗ и Министерството на финансите работят по финансовата обосновка вследствие на отчета на Касата за изпълнението на бюджета към първото полугодие и възможните източници на финансиране на този дефицити, каквито и да са те.

Министърът посочи още, че сега събираемостта в НАП по отношение на здравните осигуровки е в пъти по-добра спрямо предходните години.

"След тези стъпки МС ще внесе предложение в парламента за варианти, по които бюджетът може да бъде актуализиран, или за варианти за други мерки, които НС трябва да реши да бъдат взети по отношение на НЗОК", съобщи Таня Андреева, цитирана от БТА.

Водещи

Най-четени