Найденов: Няма да има дефицит на дърва за огрев 30.08 | 14:23

С 10% ще бъде увеличен добивът на дърва за огрев за вътрешния пазар, успокои земеделският министър

От Ралица Стоянова

"Няма да има дефицит на дървата за огрев през този сезон". Това каза министърът на земеделието и храните  Мирослав Найденов на сечище-склад на Югозападното държавно горско предприятие – село Обел, Благоевградско. 

"Наредил съм добивът на дърва за огрев за вътрешния пазар да бъде увеличен с 10%, което е около 500 000 кубика. Това е огромно количество и трябва да задоволи напълно нуждите на хората”, заяви Найденов. За подготовката по изпълнението на тази процедура на Държавните горски предприятия ще им е необходимо време около месец, но това ще бъде факт преди края на месец септември, информират от МЗХ.

За да няма спекула, тази дървесина ще бъде разпределена по два начина. Единият е съществуващият от години начин, при който хората влизат в дадения им предварително терен в гората и сами си набавят дървесината, като цената е 12 лева за кубик. Другият вариант е чрез списъци на населението, подготвени от кметовете на общините, които ще ги предават на горските предприятия. На едно домакинство се полагат до 10 кубика дърва, на цена около 35-40 лева за кубик от мястото в гората. "Категорично няма да допусна за тази цел горските да добиват обла дървесина. Ще ги изпратя в трудните места и на пожарите”, каза още Найденов.

"За да бъдат улеснени допълнително хората, кметовете на населените места могат да организират транспорт с общински фирми, който да бъде на преференциални цени. По този начин цената малко ще се повиши, но въпреки това ще бъде по-ниска от досегашната, която е около 80 лева за кубик. Това е нещо ново, директна доставка до хората не е правенА", уточни още земеделският министър.

Търговците на дървесина са на противоположното мнение на това на земеделският министър. Заради сериозния износ на дървесина към Гърция в средата на септември ще има голям недостиг на вътрешния пазар, предричат те.

Заради спомените си от миналата дълга и студена зима много българи започнаха да се запасяват с дърва в разгара на лятото.

Водещи

Най-четени