Цигарите пак поскъпват 14.05 | 10:44

От бранша обясняват, че това се дължи на ценовата политика на фирмите, а не на промени при акциза

От iNews

Част от цигарите в България вече имат по-високи цени. Справка в публичния регистър на цените на тютюневите изделия  сочи че, доста от марките цигари са по-скъпи с 20 и повече стотинки за кутия. Пред bTV от бранша обяснили поскъпването с ценовата политика на фирмите, а не с промени при акциза.

С увеличението разходите на пушачите скачат, като месечният им бюджет става средно от 150 лв. на над 160 лв. Но пък търговците твърдят, че новите цени не преориентират пушачите към по-евтини марки.

От Института за пазарна икономика отчитат, че и без поскъпването, цигарите у нас са по-недостъпни, отколкото в останалата част от ЕС. С разполагаемия дневен доход на човек от населението, в България може да бъдат купени 5,8 кутии, докато в други държави от Евросъюза количеството е значително по-голямо.

Поскъпването на цигарите може да промени нагласите на така наречената рискова група пушачи. Това са около 250 000 души, които при скок в цените и при наличност, биха си купили незаконни цигари. Последните анализи на пазара показаха, че в него делът на нелегалните цигари е около 4,4%.

Водещи

Най-четени