Андреева: Без истерия! Бюджетът на НЗОК ще се актуализира 11.07 | 15:00

Здравният министър увери, че има достатъчен финансов ресурс в касата

От Цанка Донкова

Надявам се, че ще има актуализация на бюджета на НЗОК, внесла съм такова предложение. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя уточни, че в момента върви законовата процедура по съгласуване и изработване на становище от министерството на финансите, което да даде варианти откъде да се вземат парите.

"Компетентен по финансовата рамка е министърът на финансите", допълни Андреев и изрази надежда, че точката ще се гледа още на следващото правителствено заседание. "Да не истеризираме, в момента в Касата има пари, заплаща за дейност, не е заплатена част от надлимитната дейност", посочи министърът.

Таня Андреева уточни, че важното е да бъдат осигурени средства за края на годината, ако продължава по същия начин да се управлява бюджетът на Касата. "Това не е финансов ресурс в момента, защото има недостиг, а ресурс да се обезпечи заплащането на медицинската дейност в края на година, разясни министърът и напомни, че миналата година през септември в НЗОК не е имало никакъв финансов ресурс.

Андреева обобщи, че ситуацията е такава всяка година, защото в Касата няма средства като буфер, който да посрещне нуждата от по-големия обем дейност през годините. През 2010 г. над 2 млрд. лв. от НЗОК отидоха, 1,5 млрд лв.все още не знаем къде, около 400 млн. лв.са приведени на Министерството на здравеопазването (МЗ)/, даде пример тя.

Успоредно с това през същата година били открити над 50 лечебни заведения, които стрували на бюджета на Касата над 150 млн. лв. Към това имало и редица дейности, които от 2010 г. са прехвърлени към НЗОК за над 350 млн. лв.

Министър Таня Андреева е категорична, че пари за Фонда за лечение на деца ще има и малките пациенти ще получат средства за необходимото им лечение. Към момента - 1 юли, от бюджета му са изхарчени около 5 млн. лв., има други 5 млн. лв. ,с които разполага и успоредна с това в централния бюджет има средства на МЗ, които можело да бъдат ползвани не само за този фонд , но и за инвитро - фонда, разясни здравният министър.

Водещи

Най-четени