Газовият хъб „Балкан“ ще го бъде, започва предпроектно проучване 15.03 | 16:31

Шефчович отново потвърди в София, че Брюксел твърдо застава зад проекта

От iNews.bg

Българският проект за газов хъб "Балкан" край Варна се очертава да го бъде и да не остане само идея. Поне натам клонят везните засега, тъй като започва изготвянето на предпроектно проучване за газоразпределнителния център. Така продължава изпълнението на един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз - изграждане на европейския газоразпределителен център "Балкан”, който ще спомогне за енергийната сигурност в Югоизточна Европа, съобщиха от енергийното министерство.

Днес в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова "Булгартрансгаз" и избраният консорциум подписаха договора за изготвяне на предпроектно проучване за газов хъб "Балкан". То ще оцени в детайли търговската и техническата жизнеспособност на проекта, ще определи точния бизнес модел за неговото реализиране, ще даде възможност за финализиране на регулаторната рамка и структура за неговото финансиране. В рамките на проучването ще бъдат анализирани целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде изготвена пътна карта за реализацията на проекта.

От Министерството на енергетиката припомнят, че миналата година Европейската комисия одобри финансирането на предпроектно проучване по проекта за газов хъб "Балкан" в рамките на 920 500 евро (половината от предвидената обща стойност) по Механизма за свързване на Европа. Стойността на подписания днес договор е в общ размер на 2 327 437 лв. След проведена обществена поръчка за изпълнител е избран българо-швейцарският консорциум ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт". В срок от 40 календарни дни след подписване на договора, консорциумът ще представи междинен доклад за проведените дейности, а всеобхватното проучване ще бъде изготвено в срок от 110 дни.

Че Брюксел подкрепя проекта ни за газов хъб потвърди отново днес по време на посещението си в София и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Швфчович, който отговаря пряко и за енергетиката. Това стана по време на енергийна конференця в София, предаде БНТ. Темата е била обсъдена и на срещата му с премиера Бойко Борисов.

"България има много добро развитие на интерконекторните връзки - както тези, които в момента са изградени, така и тези, които са в процес на изграждане. Идеята е да има много силна газова ликвидност в региона. Това е силно подкрепено от ЕК и нашата цел е България да се превърне от една страна, която транзитира газ, в една държава, която търгува с газ”, каза Шефчович.

Водещи

Най-четени