Комитова: Мит е, че всички строежи са спрени 25.09 | 16:59

Дълбоко ме обижда, когато политици крещят, че служебното правителство не е построило нищо, сподели министърът на регионалното развитие

От iNews

Мит е, че всички строежи са спрени. Когато политици крещят срещу мен, че служебното правителство не е построило нищо, това дълбоко ме обижда. Натъкнахме се на огромен финансов дефицит в МРРБ от над 100 милиона, установихме, че бюджетът е изчерпан, когато служебното правителство встъпи в длъжност.

Това заяви служебният регионален министър Виолета Комитова в ефира на "Дарик радио”. 

Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява над 2200 строежа на стойност над 7.5 млрд. лв., увери регионалният министър. Тя обясни още, че в момента се изпълняват 341 обекта в пътната сфера - пътища, мостове, магистрали. 

"По Оперативна програма "Региони в растеж" имаме 1326 проекта, от които 1009 сгради от Националната програма за саниране. 340 обекта се изпълняват по Управление на трансгранично сътрудничество. За укрепване на свлачища и срутища изпълняваме 26 обекта, а във ВИК сектора имаме 170 обекта. За всички тези строежи е осигурено финансиране”, поясни Комитова.

Съвсем скоро в експлоатация ще се въведе и яз. "Студена”, чийто ремонт продължава вече 9 години.

Комитова даде за пример още ремонта на АМ "Хемус”. Бившият премиер Бойко Борисов и говорители на ГЕРБ непрестанно обясняват, че магистралата е спряна. Комитова обаче посочи, че първият участък от Ябланица до Плевен с дължина 51 км ще бъде завършен до 2024 г. Изграждат се средно по 1 км на месец като това е реалистичния срок за завършване на обекта. 

"Втори пример е обходният път на Бургас, който посетихме на 21 септември, за да видим дали се строи. Там разбрахме от шефа на ОПУ - Бургас, че този проект е започнал преди 14 г. И ще се завърши догодина през април”, обясни още Комитова.

В МРРБ вече работи и комисия по качеството, която тепърва започва проверки. 

Водещи