Наистина ли прекаляваме със солта? 08.04 | 11:58

Ново изследване демонстрира, че по-голямата част от света консумира горе-долу толкова натрий, колкото е необходимо

От Кирил Русев

Понастоящем няма солидни научни сведения за необходимостта от намаляване на количеството сол в диетата. Нещо повече, предприемането на една подобна стъпка може да доведе до влошаване на здравето, коментират авторите на ново изследване, публикувано в American Journal of Hypertension.

Въпреки че лекарите масово препоръчват нисък прием на сол като основна мярка за борба със сърдечносъдовите заболявания, настоящите нива на консумация вероятно са оптимални и всеки опит за промяна може да стане причина за възникването на здравословни проблеми.

Новото изследване анализира данни от 25 предишни проучвания в опит да установи връзката между различните нива на сол в диетата и случаите на обща смъртност и сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Оказва се, че рискът от смъртност и ССЗ е значително по-нисък при онези представители на световното население, които попадат в най-масовата група с т.нар. обичаен прием на сол.

Това е приемът между 2645 и 4945 милиграма натрий дневно, което е между 1,8 и 3,3 пъти повече от препоръчваните понастоящем като оптимални нива (1500 мг). Изразено в количества сол, това са между 6,8 и 12,5 грама или между 1 и 2 чаени лъжици с връх. Въпросните нива се асоциират с най-добро сърдечносъдово здраве и не се свързват с промяна в стандартната обща смъртност.

Всяко слизане под или качване над тях, от друга страна, се свързва със завишаване на общата смъртност и ССЗ, като рисковете, свързани с по-висок прием са по-големи от рисковете, свързани с по-нисък прием. С други думи, ако ще се отклонявате от стандартната консумация на сол, от здравословна гледна точка е по-добре е да ядете по-малко, отколкото повече сол.

Разбира се, трябва да се има предвид, че тези данни не могат да установят категорична каузална (причинно-следствена) връзка между нивата на сол в менюто и здравословното състояние, но са ценна изходна точка за провеждането на бъдещи експерименти и формирането на конкретни медицински препоръки.

Засега е ясно, че по-високата консумация на натрий от здрави хора сама по себе си не може да стане причина за високо кръвно, но при хора, вече имащи проблеми с кръвното, нерядко оказва негативен ефект.

Някои лекари и диетолози акцентират, че фокусирането единствено върху натрия е погрешно и неговите нива винаги трябва да се разглеждат в комбинация с нивата на калий. Ако последните са твърде ниски, пациентът може да има проблеми с кръвното дори и при нормална консумация на натрий.

Водещи

Най-четени