Заразата от морбили тръгна и към Пазарджик 27.05 | 14:37

Вече 5 деца от града са с доказана диагноза, били ваксинирани само по документи

От iNews.bg

Заразата от морбили, разпространила се в Пловдив и околностите, се прехвърли и в съседната област Пазарджик. Там вече има няколко доказани случая, а е възможно да се появят и нови. "От миналата седмица имаме няколко случая на морбили в Пазарджик. В Националната референтна лаборатория вирусът е потвърден в материалите на 5 деца, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести, цитиран от БГНЕС. Специалистът посочи, че тези деца не са ваксинирани срещу морбили, заушка и рубеола. Това е ваксината, която трябва да се поставя на 1-годишна възраст. "Още по-неприятно е, че някои от тези деца имат записана ваксина, че са ваксинирани, а след като нямат антитела повече от 21 дни след поставянето на ваксината нито морбили, заушка и рубеола, значи ваксината не е поставяна”, обясни проф. Кантарджиев. Той е сигурен, че такъв е случаят при две деца.

Много лесно може да се докаже дали една ваксина е поставяна, посочи професорът и даде за пример опита в други страни. "В държавите, където се казва, че не е задължителна ваксинацията, примерно Германия, Холандия, САЩ, е задължително децата да са ваксинирани като отидат на училище. Само че там не важи бележка от личния лекар, както при нас. Там ти взимат кръв и като видят, че нямаш антитела към нещо, те ваксинират”, поясни той.

Вирусът на морбили бе пренесен у нас от Румъния през март и първите случаи на заразяване бяха засечени в пловдивския квартал "Столипиново". Освен в Пловдив и в Пазарджик, има и двама доказани в Монтана. Там 29–годишен шофьор на ТИР се заразява в Румъния, не е ваксиниран, връща се и заразява детето си. То е на година и три месеца, като двамата са в софийска болница.

Според професора мерките, които се прилагат от здравното министерство дават резултат. Той предупреди, че в нашата страна ще се явяват това лято случаи в други населени места. Те ще бъдат следствие на пренасяне на вируса на морбили от Западна Европа от хора, които работят там например. Има 5900 случаи в Румъния, а в Италия към 3000 случаи. "Италия, знаете от миналата седмица въведе задължителната ваксинация на децата”, заяви проф. Кантарджиев. Професорът съветва тези, които са работили в чужбина, не са ваксинирани или не знаят, като се върнат няколко дена да ограничат контактите си особено с малки деца.

Водещи

Най-четени