Сезираме ЕК заради данъка на Гърция върху трансакциите от България 30.03 | 13:20

Подобна мярка е дискриминационна, посочват от Министерство на финансите

От iNews.bg

Министерство на финансите сезира Европейската комисия (ЕК) заради въведения от Гърция данък от 26% върху сделките и трансакциите от България. Министър Владислав Горанов е изпратил писмо по този тема до европейския комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси, съобщават от ведомството.

В писмото се посочва, че приетите от Гърция данъчни разпоредби са несъвместими с правото на Европейския съюз (ЕС) и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на съюза. Според Горанов въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е "дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка”.

От финансовото министерство посочват, че по този начин се внушава, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от облагане, само на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен налог в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция.

"Корпоративното подоходно облагане не може да се разглежда изолирано, тъй като представлява част от модела на данъчната система, който всяка държава членка определя съобразно национални и общоевропейски цели и приоритети, при спазване на правото ЕС”, посочват от ведомството.

В писмото се казва още, че зопускането на подобна практика от една държава-членка на ЕС би имало изключително силен негативен ефект и би подкопало цялостното функциониране на вътрешния пазар на общността.

Източник: Еcon.bg

Водещи

Най-четени