Недостиг на дърва за огрев прогнозират във Варна 10.09 | 15:17

75 лева е средната цена на кубик дърва в момента. Търговци очакват поскъпване

От Ралица Стоянова

75 лева е средната цена на кубик дърва за огрев по борсите във Варнa, но тя все по-трудно се поддържа от търговците, съобщи търговецът Милен Няголов, цитиран от Агенция "Фокус".

Зимата се очаква липса на дърва за огрев и нов скок в цените.

Количествата дърва прогресивно намаляват навсякъде. Всичко, което има като наличност, се изнася за Гърция и за местния пазар остава много малко, коментира Няголов. Това влияе много сериозно на цената на дървата за огрев – колкото по-малко е количеството, толкова повече се наддава и покупката на дърва става по-трудна.

Търговецът допълни, че много често потребителите се заблуждават и купуват дърва за огрев на по-ниска цена, но количеството на закупената стока не е кубик. "Има много неспортсменска конкуренция. Хората се лъжат - разтоварва се по време на товарене, не се товари всичко, което се купува, за да се закара на адрес. Няголов посъветва купувачите да взимат ролетка при посещение на борсите.

Друг проблем при борсите за дърва е забраната да се режат дърва в близост до жилищни блокове. Забраната е добра, но не се спазва от всички борси, а общината не предприема никакви мерски за това, обясни търговецът.

При въглищата скокът също е с около 15% за тон спрямо цените през миналата година. На пазара има и нов артикул – пелети за отопление. Те се правят от дървен материал, което е добра алтернатива за отопление, имат много малък остатъчен материал и са по-калорични - топлят повече и са по-практични. Предлагат се в чували от 15 кг. Коефициентът на полезна дейност на пелетите е 95%, докато на дървата е 70%. Цената на вносните пелети е между 450 до 500 лева за тон, обясни търговецът.

В края на август търговци алармираха, че се задава криза с дървата за огрев. От земеделското министерство спокоиха, че дървата ще стигнат.

Водещи

Най-четени