Пушачите ще си мръзнат навън, затягат контрола в заведенията 17.02 | 18:01

Здравните служби залагат на ефективност на извършения контрол и по-висока степен на опазване на общественото здраве

От iNews.bg

През миналата година регионалните здравни инспекции са извършили 184 528 дневни и нощни проверки на 182 791 обекта в работни и в почивни дни. Издадени са 363 предписания, съставени са 784 акта за нарушения и 679 наказателни постановления на обща стойност 394 800 лева. Това съобщи в парламента здравният министър Петър Москов.

Москов каза, че за същия период в РЗИ са получени 1238 телефонни сигнали за нарушаване на забраната за тютюнопушене. "За всеки един от сигналите е направена проверка на съответния обект, съставени са 370 акта", добави Москов.

Според него има необходимост от усъвършенстване на законодателството за прилагане на забраната за тютюнопушенето на закрити обществени места.

Трябва да се прецизират някои текстове, свързани със забраната за тютюнопушене на обществени места, с оглед на постигането на по-висока ефективност на извършения контрол и по-висока степен на опазване на общественото здраве, каза още Москов.

Пред журналисти в кулоарите на парламента министърът заяви, че няма начин да се ревизира забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. "Мерките за борба с тютюнопушенето трябва да бъдат част от общи мерки за намаляване на вредностите и подобряване на общественото здраве", коментира Москов. Той отбеляза, че министерството разработва предложения за законодателни промени в тази посока.

Водещи

Най-четени