Андреева: В момента има пари 16.07 | 09:13

Минимум 225 милиона трябват на НЗОК, посочи здравният министър

От iNews.bg

Минимум 225 милиона трябват на НЗОК, за да се изплати медицинската дейност на лечебните заведения до края на годината. Това стана ясно от думите на министърът на здравеопазването Таня Андреева в ефира на БНТ.

"В касата има финансов ресурс, тя се разплаща с лечебните заведения. Там, където има забавяния, касата трябва да обясни по какви причини са. Но това не означава, че средствата за болнична помощ са свършили до този момент и спешно трябва да се направи актуализация, защото няма финансов ресурс. Този ресурс е за края на годината", обясни Андреева.

Тя посочи, че в момента и правителството, и политическите партии, които ще подкрепят актуализацията на бюджета подхождат отговорно, защото в този момент това е презастраховане.

"Никой не може да каже дали в края на годината дефицитът ще бъде този, който към полугодието се очертава за бъдещ период, тъй като никой не може да предвиди какъв обем дейност лечебните заведения точно ще изработят към края на годината", уточни здравният министър.

Андреева обясни още, че по-важен е законопроектът, който касае промяната в няколко закона в сферата на здравеопазването.

"Ако тези промени не се случат, догодина ще си говорим отново същото. Нещата няма да се променят за системата, а това е най-важното, защото потърпевши са както лекарите, така и пациентите", посочи тя.

Водещи

Най-четени