Страните с най-добрата храна 21.09 | 08:06

Местата, които си струва да посетите... и заради местната им кухня

От iNews.bg

Пътешествията в различни страни крият най-различни предизвикателства. С красивите гледки и новите преживявания ръка за ръка вървят и различните видове храни, които предлага всяка страна.

Без значение къде сте решили да прекарате лятната си отпуска, или пък просто сте намерили време и пари, за да посетите някоя непозната за вас страна, проблемите с намирането на хубав хотел, евтин билет или пък екстримни преживявания не спират до тук.

Намирането на добро място за похапване се оказва също толкова голямо предизвикателство за всеки турист.
 

Интернет изданието lonelyplanet помага с няколко съвета коя страна да изберете, за да не останете гладни по време на престоя си.

Ето и списъкът на страните, които си струва да посетите не само заради природата и културата им, но и заради местната им кухня.

Тайланд

Тайландската кухня съчетава в себе си най-доброто от индийската и китайската – във всичките си техники и подправки. Основните съставки на почти всяко ястие са чесънът и лютите чушки, които невинаги биха се понравили на всеки капризен вкус. Но в случая – няма място за безпокойство. Съчетанието им с лимонов сок, кориандър и лимонова трева биха задоволили всеки вкус, а и придават на тайландската кухня така характерния й стил.

Гърция

От маслините до октоподите - истинският вкус на Гърция зависи от пресните съставки. Съчетанието на оригинални вкусове, особено с препечен пресен хляб, розови домати и риба, дават така неустоимия привкус на Средиземноморието. Обядът за гърците е истинско събитие - с шествие от най-различни вкуснотии, поднесени на масата топли – току-що приготвени. Типично в гръцки стил, потомците на древните елини са помислили за всеки - сряда и петък традиционно са запазени за вегетарианците и ястията са без месо.

Китай

От кварталните магазинчета до четиризвездните ресторанти -  китайската кухня може да задоволи вкуса на всеки претенциозен чужденец. Културните традиции, Ин и Ян личат дори и в храната, която китайците ядат – от салатите с плодове и зеленчуци до подправките и месото. Китайците почитат ориза, но в почти всяко хранене на масата присъстват и нудълсите (т.нар. паста или оризовите спагети). 

Франция

От най-различните видове сирена и шампанско до рецептите с охлюви и небезизвестните френски франзели, французите са известни със своите кулинарни умения. Френската кухня отдавна се отличава с голямото си разнообразие. Различният климат, различните региони са повлияли определено върху различните видове специалитети в страната на любовта. Французите смятат обяда за основно хранене на деня, но не са изключени и пищни вечери, с домашно приготвени блюда, с най-малко шест ястия.

Мексико

Влиянието на Мексико от другите страни се усеща и на масата, в храната - особено по време на тържества. Мексиканската кухня е съчетание от испански привкус, с френско и африканско акцент. Царевица и боб преобладават в ястията.

Италия

Италианската кухня е може би най-известният продукт на страната – кой не е хапвал вкусна пица или ризото, и то без никога кракът му да е стъпвал в страната на Ботуша. Въпреки разнообразието, което съществува в различните региони в Италия, все пак преобладават кулинарните творения, които са общи за цялата страна - като например тънкото тесто за пица или пък пастата и ризотото.

А за пиене? Какво друго, освен едно късо и силно италианско кафе. Италианците го правят най-добре – не, не това, което си мислите. Въпреки че италианците са известни като едни от най-добрите любовници, всъщност те са перфектни и в приготвянето на кофеиновата напитка. Перфекто!

Индия

Многообразието на гастрономия в Индия се променя, докато се движите между кварталите, градовете и регионите. В основата на всички ястия обаче си остава оризът – в Южна Индия, и роти (индийски хляб) – в Северна Индия. Да не забравяме и Dhal – супа-пюре от различни видове бобови растения (боб, грах, леща, боб мунг с къри). Рибата и месото също са любими на индийците. Но каквото и да съдържа ястието, екзотичните подправки са винаги задължителни.

Япония

Ако не се притеснявате от трудностите, които може да изпитате при произнасянето на менюто и се наслаждавате на японската храна, то тя ще ви възнагради с многообразието си. Повечето японски ресторанти се концентрират върху специалната си кухня, като yakitori (шишчета на скара от пилешко месо или зеленчуци), суши (сурова риба), темпура (панирани месо и зеленчуци). Върхът на японска кухня съчетава подготовката, настройката и церемонията на чаената церемония.

Водещи

Най-четени