Богатите у нас вече предпочитат къщи 05.10 | 14:00

Клиентите са предимно мениджъри, които продават апартаментите си и доплащат за новия си имот

От iNews.bg

По-заможните българи вече предпочитат да живеят в къща, а не в апартамент. Подобна тенденция се наблюдава на имотния пазар у нас от известно време. Купувачите, които предпочитат такива жилища, се насочват най-вече към затворените комплекси. На практика къщите в този сегмент вече напълно се конкурират с апартаментите от същия тип. Това става ясно от данни на специализираната в луксозните имоти компания Unique Estates. Причина за успешната конкуренция е предлаганата по-голяма площ и удобства на относително близки ценови нива.

"Къщите, които клиентите най-често търсят, са в затворени комплекси в екологично чисти и комуникативни райони в периферната линия между София и планината Витоша”, казва изпълнителният директор на компанията Весела Илиева. По думите й това са сгради, които разполагат с всичко необходимо и залагат на практичното. Клиентите ги харесват поради липсата на нужда от поддръжка,  излишни такси и заплащане на екстри, които практически не се използват.

Тя посочи, че купувачите на къщи са хора, с които допреди 4-5 години са се договаряли сделки за апартаменти, отново в затворени комплекси. Клиентите са мениджъри на средни или високи позиции, за които ипотечните кредити с ниски лихви са не просто изгоден, но и предпочитан вариант за покупка на желания дом.

"Хората, които допреди няколко години купуваха апартаменти в затворени комплекси, днес отново идват при нас с молба за къща на същия принцип. Обикновено тези хора вече имат още едно или две деца и търсят достъпен, но и качествен начин за подобряване на стандарта на живот”, казва Весела Илиева.

За да се сдобиели с къща, клиентите продавали апартамента си в затворен комплекс и с доплащане в рамките на около 20-30%, получавали желания имот. Така те продължават да използват позитивите на затворения комплекс – социална среда, сигурност, осигурена поддръжка, като в същото време разполагат с много по-голяма и самостоятелна площ.

Илиева посочва, че в даден момент собствениците не желаят да плащат за екстри, които не ползват – например фитнес, басейни или магазини. Всеки купувач на къща в комплекса плаща такса единствено за 24-часова охрана и видеонаблюдение, поддръжка на общите части и зелените площи, осветление и снегопочистване. Таксата за поддръжка е в рамките на 1,5 лева на кв. м.

Цените на къщите средно се движат между 315 000 и 485 000 евро без ДДС.

Предимствата на имотите в затворените комплекси пред стандартните самостоятелни къщи в райони като Бояна, Симеоново и Драгалевци се състоят в поддържаната и зелена среда и в изградената инфраструктура, както и осветеността и в по-дълготрайното слънчево греене, характерни за района, посочват компанията.

Зачестили са и покупките за инвестиция, като наемателите на този тип имоти са главно чужденци, а налични са случаи и на дипломатически представителства. Наемните нива са между 2 000 и 3 000 евро.

Източник: Econ.bg

Водещи