Сделката с 43% от акциите на БТК фигурира в Търговския регистър на Люксембург 20.03 | 17:28

Новият собственик LIC33 ще даде повече информация другата седмица

От iNews.bg

Сделката за 43% от БТК ("Виваком" АД) е вписана в Търговския регистър на Люксембург. Фирмата SHCO 79, която държи мажоритарния дял в телекомуникационното дружество, е продадена на LIC33, която се оказва купувач на телекома. Преди сделката в БТК акционери бяха Цветан Василев - с малко над 43%, лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - "ВТБ капитал”, с малко над 33%, и кредиторите на компанията. Сделката е потвърдена от източник от "Виваком", пожелал анонимност, информира БНР.

По-рано станаха известни имената на инвеститорите от групата LIC33, която обяви, че е купила мажоритарния дял в телекомуникационната компания. Очаква се компанията да даде повече информация по случая във вторник.

LIC33 е представена като инвестиционна компания с частен капитал, която търси партньорство с развиващи се бизнеси в Европа и работи с нововъзникващи пазари и с изпаднали в затруднено положение компании.

Групата се управлява от Пиер Луврие, белгиец с руски паспорт, чийто адрес е в Париж. Останалите инвеститори са Брус Бауър от Лондон, Анатоли Кайро от Киев, Бертран Кавалие – френски генерал, и още един инвеститор с френско име Жан Жакобе, за който се посочва, че е дипломиран в университети в Лозана и САЩ. Всички те говорят руски, някои от тях са работили в Русия и на Балканите. На сайта се съобщава, че компанията е в процес на придобиване на контролни дялове в голям телекомуникационен оператор и телекомуникационна инфраструктура, дружества в сферата на отбраната и авиацията, както и други активи в медии и агенции за недвижими имоти. Подробности не се посочват. 

В съобщението на инвеститорите отпреди няколко дни се посочва, че предишният собственик на Българската телекомуникационна компания ("Виваком" АД) окончателно е продал активите срещу ангажимент купувачът да рефинансира всички дългове към различни банки на стойност близо 900 милиона евро.  

Водещи

Най-четени