Алибегов: "60:40“ е спряно, пари ще има най-рано през ноември 08.09 | 19:44

Въведоха здравните мерки преди социалните и икономическите, гневи се шефът на асоциацията на заведенията

От iNews

България е единствената страна, която успя да въведе здравни мерки преди да има каквито и да е социални и икономически мерки, заяви в ефира на Би Ти Ви Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията. Той и негови колеги от бранша днес излязоха на протест.

"В момента няма абсолютно никакви мерки за бизнеса, за туристическия бранш. "60:40" в момента е спряно, тъй като няма пари, а условията, в които се трансформира, го правят недостъпен за голяма част от бранша", подчерта Алибегов.

По думите му "от вчера хората от нощните заведения са безработни", а останалите заведения се тласкат към фалит заради необходимостта да покриват 100% разходи с 50% капацитет или по-малко.

По думите му при предни затваряния предварително са били обсъждани мерките за бизнеса, докато сега даже само връщане на вече прилагани практики за подкрепа, ще отнемат 2-3 седмици преговори с браншовите организации и поне още 45 дни чакане на нотификация от ЕС, тъй като пари в бюджета няма и трябва да се използват европейски.

Затова и "в най-добрия случай, бизнесът ще бъде обезщетен най-рано през ноември",  според Ричард Алибегов.

 

Водещи

Най-четени