Депутат: Изключенията за офшорките обезсмислят забраните 21.04 | 19:16

Необходим е изцяло нов закон, заяви Антони Тренчев

От iNews.bg

Необходим е изцяло нов закон за офшорките, заяви депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев.

Той изтъкна, че в член 3 на сегашния закон има изброени 28 структуроопределящи сфери за българската икономика, за които важи абсолютна забрана за участие на офшорки, но в следващия член са изброени изключенията, които обезсмислят забраната от предходния.

Тренчев каза, че има два проблема за офшорните дружества – укриват се данъци, което в България е в по-малък размер, поради ниските данъци у нас и данъка при източника, и укриването на собствеността. Според реформаторът възможността за анонимно притежание на някое дружество е проблем, особено притеснителен, когато касае ключови за икономиката и публичния живот сектори. В този случай трябва да е ясно поне у кого е мажоритарният пакет, посочи Тренчев и допълни, че за да бъдат добре формулирани текстовете, трябва да се чуят всички експертни мнения.

Тренчев посочи, че е добре в нов закон да бъдат ограничени офшорни дружества да придобиват определен брой акции, а другата идея е акциите, които са на офшорно дружество, да нямат право да участват в Общото събрание и във взимането на решения.

Реформаторът даде и пример с 10-те стъпки на финансовия министър на Германия, който предлага да се изработи единен регистър, общодостъпен за всички в ЕС, за реалните икономически собственици на дружествата. Той коментира, че това е хубава практика, но не решава проблема изцяло, като посочи, че България трябва да се стреми да направи невъзможно офшорни дружества да участват в структуроопределящи сектори, в които укриване на данъци и собственост би навредило на държавата в особено големи размери.

По този начин ще стимулираме бизнеса, защото ще създадем реална пазарна икономика, а не някакви тъмни фактори да дърпат конците на икономиката в България, категоричен бе той пред BG on Air. Той добави, че от РБ са за либерализиране на капиталите.

Запитан за необходимостта от антикорупционен закон, Тренчев категорично заяви нуждата от такъв и изказа надежда, че след като законът вече е внесен в парламента, скоро ще бъде факт. Той допълни, че специално за корупцията мерките ще се насочат към висшите етажи на властта. Ако тях успеем да вкараме в релси, ще бъда оптимист за цялостното състояние на България, завърши Тренчев.

Водещи

Най-четени