Ангелов: Масовата ваксинация започва напролет 03.01 | 19:03

Броят на желаещите да се имунизират расте с всеки ден, казва здравният министър

От iNews.bg

"Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора. До края на януари очаквам да имаме конкретно разписан план кога започва имунизацията и кога ще приключат ключовите фази с хората на първа линия. Вероятно до края на май, а може би по-рано ще започне масовата ваксинация”. Това заяви в студиото на "Неделята на NOVA” здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му масовата ваксинация ще започне, когато имаме достатъчно количество ваксини, за да се  обезпечи безопасността на тяхното  разпространение.

Проф. Ангелов отчете една положителна тенденция - броят на желаещите да се ваксинират се увеличава с всеки изминал ден. "Това е така заради информацията, която българите получават", категоричен е той. 

Здравният министър посочи, че се чувства добре след ваксинацията. "Имах само лека чувствителност на мястото, където беше поставена инжекцията”, заяви той.

"Страхът у хората, който се дължи на липсата на информация, намалява. Това е заради повечето информация, която получават те”, категоричен е министърът. От фирмите производители на ваксините ще се изискват максималните данни за тях, за да може българските граждани да направят информиран избор.

В момента се разработва приложение, което ще бъде пуснато до дни, и е насочено към общопрактикуващите лекари и всички граждани. Tо ще бъде уеб базирано и на него ще може да бъде намерена най-новата информация за ваксините.

"Самолетът с 25 хиляди ваксини каца около 7:00 часа в София. След това медикаментите тръгват по два лъча София – Пловдив – Бургас и северния – Варна и Велико Търново.

Учителите попадат във втора фаза, която започва до седмица. В нея попадат и домовете за възрастни хора. Там имаме около 26 хиляди души домуващи и персонал. Има и списък с учители, които искат да се ваксинират”. Това отговори министърът в отговор на зрителски въпрос, кога ще започне ваксинирането на българските учители.  

По отношение на връщането на децата в училище министър Ангелов заяви, че първо в клас ще се върнат най-малките. Стъпили сме на научни доказателства, според които няма разлика в заболяваемостта в семействата, които живеят с дете до 11-годишна възраст, и без дете. За по-големите ученици – ще направим анализ на ситуацията през първата седмица и тогава ще вземем решение”, посочи той.

Водещи

Най-четени