Данъчни тръгнаха на лов за измами по магазините в София 25.05 | 10:28

Инспектори вече ще следят за укриване на налози и по време на масови мероприятия

От iNews.bg

Инспектори от НАП започнаха масови проверки в търговските обекти в софийските квартали "Изток” и "Лозенец”. Паралелно със засиленото присъствие на данъчни служители в посочените квартали проверки ще има и в останалите райони на столицата. Завишен контрол за спазването на данъчните изисквания ще има и при провеждането на масови прояви като концерти, фестивали, изложения и други, предаде Нова ТВ.

Проверки се извършват вече месец. За три седмици са направени 766 оперативни проверки и са издадени 105 акта за установени административни нарушения. 58 обекта са запечатани за срок до един месец, като в 31 от тях е липсвало фискално устройство. В централните райони на столицата от началото на май до момента са проверени 287 обекта и са издадени 35 акта. Запечатаните обекти са над 10.

Издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия. Получаването на фискален бон и неговото съхранение е важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било силно затруднено.

Освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец.

Водещи

Най-четени