Данъкът върху лихвите по депозити остава 8% 02.12 | 17:55

Семействата с деца с данъчни преференции от догодина

От Мария Стоянова

Данъкът върху доходите от лихви по депозити остава 8%. Това решиха депутатите от парламентарната бюджетна комисия, като приеха на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона данък върху добавената стойност. Народните представители отхвърлиха с мнозинство предложението на ГЕРБ налогът да се повиши до 10%.

"Няма нужда от покачване на данъците, когато ние търсим растеж и превръщане на спестяванията в инвестиции", каза Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Той отбеляза, че увеличение на който и да е данък дава много лош сигнал, а в конкретния случай и потенциалните приходи в бюджета са минимални, информира БТА. 

"Нашите банки са свръхликвидни и се чудят къде да намерят място на парите, за да работят", заяви по време на заседанието председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя е автор на предложението за връщане на размера на данъка до 10%, както той бе въведен от Симеон Дянков при първия кабинет "Борисов".

"Призовавам ви да гласувате за този текст в името на справедливостта на данъчната система", каза Стоянова.

Депутатите гласуваха още от 2015 г. да има две данъчни преференции за семейства с деца. Първата преференция предвижда, че един от родителите в семейство с деца може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв. за едно, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца.

По думите на Людмила Петкова, директор Данъчна дирекция в Министерство на финансите, до 2007 г. също е имало подобна преференция и идеята е да се започне с тази първа стъпка и при възможност сумата да бъде увеличена.

Другата преференция, която за пръв път се предоставя, предвижда възможност един от родителите на дете с увреждания да приспадне от годишния си облагаем доход 2000 лв.

Общият ефект за бюджета от двете преференции, ще е около 25 млн. лв.

По данни на НСИ децата са около 1,086 млн., но не за всички тях може да се предостави преференцията, защото някои от тях живеят в социални домове, а на други и двамата родители са безработни, коментира Петкова. Тя посочи, че по нейни изчисления около 800 - 900 000 деца ще могат да се ползват от преференцията и това ще средно около 25 лв. за семейство. 

Данъчните преференции за деца могат да се ползват с подаване на данъчните декларации.

Бюджетната комисия отмени и въведеното от правителството на Пламен Орешарски възстановяване на внесения 10% данък на хората с най-ниски доходи. Това решение обаче не засяга кръга от лица, които ще искат да се възползват от въведената от Орешарски мярка в началото на 2015 година.

Водещи

Най-четени