Китайци искат да строят скоростен път от Лесово до Силистра 30.08 | 15:14

На разговорите при посланика в София е било обсъдено и строителство на "Дунав мост 3"

От Ивайло Ангелов

Китайски бизнесмени проявяват интерес да инвестират в изграждането на инфраструктура у нас. По-конкретно срава въпрос за изграждане на скоростен път от турската до румънската граница, който да завършва с мост над река Дунав между Силистра и Кълъраш.

По покана на китайския посланик у нас Негово Превъзходителство Джан Хайджоу, в сградата на дипломатическата мисия в София бе проведена среща между представители на властовите институции от Силистренска, Шуменска и Ямболска област и бизнес делегация от китайската страна. Силистра бе представена от областния управител Ивелин Статев и от Ростислав Павлов - секретар на общината, Шумен – от кмета Любомир Христов, а Ямбол – от страна на един от заместник-кметовете. Срещата бе продължение на предварителни разговори, водени от китайски дипломати във връзка с декларирани инвеститорски намерения в България при посещения в някои от общините предвид техните логистични и инфраструктурни позиции в нашата страна.

На срещата в резиденцията на посланника представители на присъстващите китайски фирми с възможности в сферите на строителството, електрониката и телекомуникациите както и от четвъртата по големина в света банкова институция, работеща с 52 държави, са заявили интерес към изграждането на скоростния път "Лесово - Ямбол - Шумен - Силистра" и към мост на река Дунав при Силистра – Кълъраш. "Разговорът беше предварителен, има желание и интерес от страна на строителните фирми за реализация на проекта за скоростния път, особено след въвеждане на тол таксите. Китайската банка е готова да финансира проекта", обясни шуменския кмет Любомир Христов.

Водещи

Най-четени