Връщаме блицо 100 млн. евро на "Газпром" заради "Южен поток" 03.05 | 12:00

Двете компании са на финален етап на съгласуване на споразумение за проекта

От iNews

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и руският "Газпром" са на финален етап на съгласуване на споразумение за проекта "Южен поток". Това включва и уреждане на отношенията по договор за заем от 2014 г., по който БЕХ е усвоил 97,7 млн. евро. Това отговориха от холдинга на въпрос на в. "24 часа" дължими ли са парите и има ли срок, в който да бъдат платени.

Информацията за заема излезе в края на април в руската информационна агенция "Интерфакс". Според нея, Gazprom EP International BV е предоставила на БЕХ дългосрочна кредитна линия за 97,7 млн евро.

През декември 2014 г. "Газпром" е преустановил работа по проекта "Южен поток". В съответствие с договора за заем руската компания не търсела лихви от него. Тя очаквала да получи сумата от основния дълг по заема, съобщи "Интерфакс". Освен това, в края на 2018 г.

Gazprom EP International BV с подкрепата на "Газпром" е съгласувала условия на съглашение за погасяване на кредита. От БЕХ потвърждават за заема и казват, че тези 97,7 млн. евро са инвестирани в увеличение на капитала от 2014 г. на проектната компания "Южен поток България".

"При намаляване на капитала на проектната компания и ликвидация, които се уточняват със споразумението, полагаемата на БЕХ квота ще бъде достатъчна, за да послужи за връщане на заема към Gazprom EP International BV", отговарят от холдинга.

Водещи

Най-четени