Ангелов обеща 2 млн. имунизирани българи до края на 2021-ва 22.01 | 13:00

Няма проблем да внесем и ваксини извън ЕС, стига да са одобрени, отбеляза здравният министър

От iNews.bg

2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината, заяви  министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарен контрол, цитиран от БНР. По думите му България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

Министърът на здравеопазването увери, че се организира процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари:

"По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Гугъл ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани".

В случай, че се налага набавяне на още ваксини срещу COVID-19 за задоволяване на нуждите на страната, Министерство на здравеопазването няма да поколебае да предложи закупуването на ваксина извън ЕС, чиито документи са оценени като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от ЕК, отбеляза още Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че България участва в 6 предварителни споразумения за закупуване на ваксини срещу COVID-19 за общо над 13 млн. дози, които, чрез две дози, гарантират достъп до тях на цялото население на страната, припомни здравният министър.

Той подчерта още, че до момента 2 ваксини срещу коронавирус са били оценени като ефикасни и безопасни, а индикативните количества и сроковете на доставка от тях са публично достъпни на страницата на Министерство на здравеопазването.

Всяка потвърдена от производителя доставка се обявява публично с количество и дата на доставяне. В най-скоро време се очаква издаването на одобрение за употреба от Европейската комисия за още един производител. С увеличаване на производствения капацитет се очаква и количествата на последващи доставки да се увеличат, обясни още Ангелов.

Той увери, че за българските граждани са осигурени равни количества ваксина от всеки вид.

Водещи

Най-четени