Червено, бяло, розе или пенливо – кое е най-здравословното вино? 18.05 | 15:40

Малко вино и шоколад и ще живеем до 120

От Лазар Тодоров

Отдавна е доказано твърдението, че "всичко в умерено количество" е ключът към здравословния и дълъг живот. Попитайте някои от суперсенториантите, малка общност, в която хората живеят до около 110 години.

Малцина са като французойката Жан Калмен, които оживяват до 122 години, а самата тя се закле в диетата си. Тя се състои от зехтин, шоколад и портвайн (португалско ликьорно (подсилено) вино с тъмно златист цвят, което се произвежда в Североизточна Португалия).

Няма как да оспорим факта, че една чаша червено вино има високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за преодоляването на някои видове рак, поддържат сърцето здраво и подобряват психическото състояние. Според последни предположения и изследвания бялото вино може да бъде също толкова полезно, колкото и червеното.

Работещите във винарната "Аукадия" в района Стеленбош, Южна Африка, са убедени в здравословното влияние, което има именно Мерло от 2013г. Те имат уникална техника на производство, чрез която сулфатните консерванти са заместени с гениалното приложение на ройбос (уникално растение, което вирее единствено в красивия район Кедърбърг край Кейптаун, Южна Африка), който сам по себе си съдържа голямо количество антиоксиданти, а употребата на така нареченото медено дърво запазва аромата на виното. Апелът на винарната е:

"Чрез този нов вид вино на пазара хората, които имат алергия към серния диоксид или към други, често използвани консерванти във виното, могат да се насладят на чаша вино, без да се притесняват за страничните ефекти".

Въпреки че звучи прекалено неясно и маркетингово насочено, винарната има право. Както ройбосът, така и меденото дърво са с ниско съдържание на танини (естествени растителни молекули от групата на полифенолите), които при някои любители на виното с по-висока чувствителност могат да причинят по-силен махмурлук на следващия ден. Същото важи и за серния диоксид, който е един от консервантите, добавяни във виното.

Въпреки голямото количество антиоксиданти, в някои червени вина като Темпранийо и Пети Вердо, те също са силно наситени и на танини и определено сутринта може да е тежка след употребата им. Въпреки, че една от основните причини за ужасната болка в слепоочието, както го нарича Уитнейл, може да бъде провокирано и от по-леко червено вино и дори от бяло вино, тъй като остава измамливото усещане, че не сте жадни, а всъщност организмът ви да е обезводнен. Затова чашата вино трябва да се редува с чаша вода, за да бъде както вечерта, така и сутринта приятна за всички.

Водещи

Най-четени