Ангелов към AstraZeneca: Нямаме нужда от вежливост, а от доставки на ваксини (ДОПЪЛНЕНА) 25.02 | 10:28

За последните две седмици България е 22-ра по заболеваемост в ЕС и 5-а на Балканите

От iNews.bg

Временно ще бъдат преустановени зелените коридори за ваксинация, докато пристигнат нови количества ваксини. Това съобщи в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка у нас здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от БНТ. Надеждата е във ваксината на Джонсън и Джонсън, допълни той.

Има тенденция за увеличаване на случаите на новозаболели. Но се увеличава и броят на ваксинираните. Това отчете в началото на брифинга проф. Ангелов.

За последното денонощие новите случаи са 1733. Направени са 12066 теста, положителни са 14%. Най-много са новите случаи в София - 464, следват област Пловдив със 139 и Бургас - с 94. Увеличава се и броят на хората, които се лекуват в болница - 4202, от които 369 са в интензивни отделения.

Здравният министър засегна темата със забавените доставки на ваксината "Астра Зенека". Вчера стана ясно, че компанията няма да достави предварително договорените дози за страната ни в срок.

"Уважаеми представители на "AstraZeneca", нямаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини", каза Костадин Ангелов.

Той допълни, че на полето на медицината има само черно и бяло и хората са или здрави, или болни, или живи, или умрели. "България няма нужда от учтивост", категоричен е министърът и призова уговорките да се спазват.

По заболеваемост през последните 14 дни България се нарежда на 22-ро място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите. По смъртност сме на 14-о място в ЕС, обобщи данните главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

19 области в страната са в "червената зона" по заболяемост. 7 области са в "оранжева зона" и само две – Видин и Търговище, остават в "жълтата зона". За поредна седмица най-висока остава заболяемостта в област Кюстендил, съобщи още доц. Кунчев.

От думите на здравния министър стана ясно още, че доставките на ваксини от страна на AstraZeneca драстично се различават от поетите ангажименти, като изглежда тенденцията ще се запази и в бъдеще.

"Искам да ви съобщя няколко факти за доставката от тази фирма – 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари т.г. – с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент за доставка от фирмата през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на февруари България предстои  да получи две достави от 87 000 и 54 000 дози. Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че "АстраЗенека" няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма-доставчик", заяви министърът, цитиран от БНР и допълни, че се намира в световна криза, в която да се вземат оперативни решения.

"Опашките за ваксини не са само в България, а ваксини няма, защото доставчиците не си изпълняват уговорите", отбеляза министърът. Той увери, че няма притеснение за хората, ваксинирани с "Астра Зенека". "Сега вторите дози ще дойдат, няма да има компрометиране на поставянето на втората доза", категоричен беше проф. Ангелов, цитиран от БНТ.

Водещи

Най-четени