Тайната на тънката талия – чай и кафе 21.08 | 13:03

Кофеинът стимулира метаболизма на липидите, складирани в черния дроб, и намалява опасността от развитие на чернодробно затлъстяване

От Кремена Бедерева

Сутрешните чай и кафе не само ободряват, но предпазват и от чернодробни проблеми, пише в. Daily Express, позовавайки се на резултатите от изследване на сингапурски и американски специалисти.

Авторите на проучването от Националния университет на Сингапур и университета "Дюк" в Северна Каролина, САЩ, са установили, че повишеният прием на кофеин намалява риска от затлъстяване на черния дроб при хора с неалкохолната стеатозна болест на органа, която е свързана с диабет и затлъстяване.

По света около 70% от пациентите с диабет и затлъстяване страдат от неалкохолно затлъстяване на черния дроб. Около 30% от възрастното население в САЩ имат този проблем. В Сингапур случаите се увеличават.

За болестта няма ефективно лечение, освен диета и упражнения. В тестове с мишки, подложени на богата на мазнини диета, специалистите са установили, че еквивалентът на четири чаши чай или кафе дневно за човека помага за контролиране на проблема.

Изследователите обясняват, че кофеинът стимулира метаболизма на липидите, складирани в черния дроб, и намалява опасността от развитие на чернодробно затлъстяване, допълва БТА. "Това е първото по рода си детайлно проучване върху действието на кофеина върху липидите в черния дроб. Резултатите са окуражаващи", казва д-р Пол Йен от изследователския екип.

Специалистите се надяват, че откритието им ще залегне в разработката на лекарства, които наподобяват действието на кофеина, но без страничните ефекти от прекомерната консумация на чай и кафе.

Водещи

Най-четени