Кризата за медици в болницата във Видин продължава 01.05 | 16:00

Около 10% от персонала е с COVID-19, Ананиев моли РЗИ-тата в страната да командироват специалисти

От iNews.bg

Видинската МБАЛ "Св. Петка” продължава да работи при недостиг на медицински специалисти, съобщава БГНЕС.

Около 10% от персонала в лечебното заведение вече са регистрирани като заразени с COVID-19, като по-голямата част от тях работят извън инфекциозното отделение.

За недостига на кадри пред БГНЕС потвърди Николина Николова от хирургичното отделение. Тя е пенсионер, но продължава да работи. По думите й половината от работещите в нейното отделение също са пенсионери.

За съжаление днес тя е в болницата не като медик, а като пациент, защото от дни я мъчи суха кашлица, а има и диабет. Проба за COVID-19 й е взета още на 22 април, но кашлицата й не се подобрява, за това идва за ново изследване.

Друг сериозен проблем, освен недостига на персонал, е, че част от медиците с отрицателни проби са контактни и продължават да работят. Според правилата на здравните власти всички контактни трябва да бъдат карантинирани за 14 дни. Т.е. местната болница работи в нарушение на съществуващите правила, споделиха местни медици.

Здравният министър Кирил Ананиев вече обяви, че с писмо до РЗИ-тата е помолил да се потърси вариант за пренасочване на здравни работници към видинската болница.

От оперативния щаб пък отново напомниха на всички лекари да разглеждат всеки пациент като потенциално заразен.

Водещи

Най-четени