Човекът на СЗО у нас: Ситуацията с COVID-19 трябва да ни дисциплинира 13.03 | 12:37

Оптимистично е, че в Китай и Южна Корея заболяването като че ли достигна пика, казва доц. Околийски

От iNews.bg

Световната здравна организация обяви пандемия. При обявяване на пандемия за гражданите не се променя нищо, обясни в студиото на сутрешния блок на БНТ доц. Михаил Околийски - представител на офиса на СЗО в България. Пандемия има географско значение - означава, че на вече три континента има много хора, които са се заразили, епидемията се разраства, всяко едно правителство трябва да вземе мерки.

Доц. Околийски обясни, че никой не знае кога заболяването ще достигне своя пик. Надеждите са, че в страни като Китай и Южна Корея този пик е достигнат, защото се наблюдава снижаване на заразилите се, което е много оптимистично.

"Сега се опитва цялото човечество да вземе адекватните решения, защото тази пандемия не само чука на вратата, но е влязла вече в стаята на човечеството и това, което китайците направиха търпеше критики от правозащитни организации”, казва доц. Околийски.

От СЗО смятат, че трябва да се намери финият баланс между здравеопазване, запазване на икономическия живот и спазването на човешките права. Организацията задава летвата за добра практика в определените области, дава съвети и помощ. "Това е един шанс, тази пандемия, да преосмислим поведението си като хора", отбелязва експертът.

От години СЗО наблюдава у нас едно занемаряване на грижата за себе си относно рисковите фактори. Сега имаме шанс всеки един от нас да имплементира това, което вече всички знаят - да си мием ръцете, да спазваме социална дистанция, каза доцентът.

Водещи

Най-четени