Съветът на ЕС прекрати процедурата срещу Гърция за свръхдефицит 25.09 | 14:10

Атина е постигнала излишък от 0,7% от БВП през 2016 г.

От iNews.bg

8 години след стартирането на процедура за прекомерен дефицит на Гърция, тя е прекратена. Съветът на Европейския съюз е взел решение днес да прекрати процедурата, потвърждавайки, че дефицитът на страната е под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) – референтната стойност на ЕС за държавен дефицит, съобщиха от пресслужбата на Съвета, пише деловото издание econ.bg.

"След много години на изключителни трудности гръцките финанси вече са в много по-добра форма. Затова приветстваме днешното решение", заяви Томас Тьонисте, финансов министър на Естония, която в момента държи председателството на Съвета.

"В момента се намираме в последната година от програмата за финансова подкрепа. Постига се напредък, за да може Гърция отново да привлича финансови средства от финансовите пазари при устойчиви лихвени проценти", допълва той.

След като достигна дефицит от 15,1% от БВП през 2009 г., фискалният баланс на Гърция стабилно се подобрява, постигайки излишък от 0,7% от БВП през 2016 г. Макар че за 2017 г. се прогнозира малък дефицит, очаква се фискалните перспективи да се подобрят отново след това.

Съотношението на дълга спрямо БВП на Гърция достигна връх от 179,0% през 2016 г., но се очаква и това ниво да спадне през следващите години.

Именно поради това Съветът е взел решение, че Гърция изпълнява условията за прекратяване на процедурата за прекомерен дефицит.

Сега Гърция ще подлежи на превантивната мярка от фискалните правила на ЕС – Пакта за стабилност и растеж.

Съгласно програмата за макроикономически корекции мониторингът ще продължи до август 2018 г., след което ще последва следпрограмен мониторинг.

Гръцките власти се ангажират да поддържат първичен излишък от 3,5% до БВП до 2022 г., а впоследствие - фискално поведение, съответстващо на фискалните изисквания на ЕС.

След днешното решение само три страни членки на ЕС остават част от процедурата – Франция, Испания и Великобритания – спрямо 24 по време на финансовата криза от 2011 г.

Водещи