Офшорки с право да притежават до 9,99% от банки 26.06 | 11:17

Депутатът Йордан Цонев предлага редуциране на ограниченията за анонимните компании

От Мина Стойчева

Офшорки ще имат право да притежават до 9,99% от всяка българска банка, ако бъде премахната забраната за това. В момента има внесено предложение ограничението за участие на анонимни компании във финансови институции, застрахователни и пенсионни дружества да отпадне, съобщава в-к "Преса". Забраната влезе в сила от 1 януари 2014 г., като тя беше подготвена по предложение на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Именно Цонев е променил позицията си по отношение на пълната забрана и е внесъл предложение за промени в нея. Идеята му е нейният обхват да се ограничи до акционерите с неквалифицирано дялово участие. В случай, че това влезе в сила, офшорните фирми ще могат да купят до 9,99 % от всяка българска банка. При застрахователните дружества те ще могат да бъдат собственици на същия процент от техните ценни книжа, като това ще има даде право на участие в общото събрание на тези компании.

Депутатът на ДПС иска да прокара и друга новост – възможността анонимните фирми да са собственици на минимални пакети от акциите на инвестиционни посредници, колективни инвестиционни схеми, професионални спортни клубове, платежни институции, медии, социологически агенции, мобилни оператори, както и държавни и общински дружества.

Като причина за своето предложение Йордан Цонев посочва сериозното ограничаване на офшорните фирми, което не им позволява да притежават и една акция на българско дружество. Той подчертава, че дял от 9,99 на сто от пакета ценни книжа не позволява на анонимните компании да се месят в дейността на дружествата, така че техният лиценз може да бъде отнет лесно, в случай, че не обявят реалния си собственик.

Водещи

Най-четени