Ангелов: 65% от леглата в интензивните отделения са заети (ПОДРОБНОСТИ) 11.03 | 10:21

България е на 16-о място в ЕС и на 5-о на Балканите по заболеваемост от COVID-19

От iNews.bg

Към момента 58% е заетостта на леглата за неусложнени пациенти, а 65% заетост на интензивно болните. Единствената положителна тенденция, която отчитаме, е броят на излекуваните спрямо броят на новозаразените. Броят на излекуваните е в значителна нарастваа тенденция, което значи, че българските лекари се справят. Това обяви по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за обстановката с пандемията от COVID-19 здравният министър Костадин Ангелов.

"Губим желанието си да сме заедно и заедно да се изправим срещу COVID-19. И това го губим само в България. Затова искам да благодаря на всички, които вярваха и вярват в мерките, на всички лекари, сестри и санитари в цялата страна. На всички служители, работещи денонощно, за да има доставки на ваксини, на ръкавици, на заитни средства. В момента е световен дефицит на ръкавици", каза още Ангелов.

"Който ви обещава живот без болест, ви лъже. Медицината не може да се пребори за пациент, който не иска да се бори за себе си. Трябва да вярваме на науката. А науката в момента са ваксините", категоричен бе здравният министър.

От своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че няма коренна промяна по отношение на това къде се намира България в ЕС и Балканския полуостров по заболеваемост. "Т.е. вълната е еднаква навсякъде", коментира той. Според думите му в момента страната ни е на 16-о място по отношение на ЕС и Европейското икономическо пространство и на 5-о на Балканите.

"За вчерашния ден при 2776 регистрирани нови случая у нас, в Гърция са 3200, а в Сърбия – 4300", даде пример Кунчев.

В някои области на страната ситуацията с коронавируса започва да става сериозна, отбеляза още Костадин Ангелов, цитиран от БНТ. Той обаче допълни, че това развитие е било очаквано заради разпространението на новия вид на вируса - британския.

Всеки ден се появяват нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката, каза министърът. "За нас като лекари науката е тази, в която вярваме, а борбата за живот и здравето на всеки български гражданин за нас е водеща. Няма верни решения и модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, нито едно общество, което да не плаща с високата цена, с икономиката си и психическото здраве на хората", посочи още той.

"Всеки човешки живот е безценен. Много неща научихме за тази една година. С много лъжи се борим, много неверни твърдения опровергаваме. Много голям страх създаваме у хората. И за всичко това отговорността я носим ние. Ако искаме да живеем свободни, да хвърлим маските, единственото вярно и правилно решение е да вярваме на науката. А науката в момента са ваксините", подчерта проф. Ангелов.

2774 е броят на новите случаи на коронавирус за последното денонощие. Направени са 13691 теста, от които 7583 PCR с 1654 положителни резултата и 6108 антигенни с 1120 положителни резултата.

Най-висок е броят на положителните резултати в София – 734, следван от Пловдив – 223 и Варна – 153. Броят на активните случаи е 38531, от които хоспитализирани са 6395, а в интензивно отделение са 501. За изминалото денонощие са излекувани 2531 и са починали 97.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че най-висока е заболеваемостта в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник. В тези области вчера беше взето решение за въвеждането на различни локални ограничителни мерки.

С най-ниска заболеваемост пък остават областите Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич.

Очаквайте подробности!

Водещи

Най-четени