Едрият германски фамилен бизнес оглежда България за инвестиции 30.06 | 17:57

Сред тях са и компании, които преди са отказвали да реализират проекти у нас

От iNews.bg

"България предлага добри условия за бизнес и инвестиции и през последните години се превърна в притегателен център за немските предприятия". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с официална делегация на немската Фондация за фамилен бизнес, която е на посещение у нас по негова покана. В делегацията са включени близо 30 представители на водещи немски семейни компании в редица сектори като текстилна индустрия, селско стопанство, развитие на недвижими имоти, корпоративни инвестиции, производство на индустриални минерали, електротехника, хранително-вкусова промишленост, корабоплаване, химическа промишленост. Фондацията обединява над 400 крупни дружества от сферата на семейния бизнес в Германия, чийто среден оборот е около 1.4 млрд. евро, като всяка от тези компании има средно по 6000 работника.

Министър Лукарски очерта още предимствата на България като инвестиционна дестинация, която въпреки геополитическата ситуация в региона, успява да запази макроикономическата си и финансова стабилност. "Това ни позволи през първата година и половина от управлението си да постигнем 23% увеличение в преките чуждестранни инвестиции, както и ръст от 3% на БВП, който надминава не само първоначалните прогнози, но и средните нива за Европа", допълни той. Той изтъкна като предимства на страната ни най-ниските корпоративни данъци в ЕС, ниските оперативни разходи и наличието на квалифицирани кадри.

"Никога не сме имали посещение, към което да има толкова голям интерес. В делегацията са включени много сериозни компании. Някои се интересуват от инвестиции в България, други вече успешно оперират тук", посочи изпълнителният директор на фондацията Щефан Хайдбредер. По негови думи нивото на представителство в делегацията е изключително високо, а посещението им в страната е добра възможност да се запознаят на място с условията за бизнес и инвестиции, както и с опита на българските семейни компании. "България е приятелски настроена страна. Виждаме, че има положително развитие и страната върви в правилната посока. Много компании, които доскоро не проявяваха интерес към България, сега обръщат поглед насам", допълни Буркхард Шевен, управляващ съдружник в компания за недвижими имоти и инженерство, която стъпва на българския пазар през 2003 г. Конкретен интерес към реализиране на инвестиции у нас заявиха и представители на водеща немска семейна компания от сферата на високите технологии. Дружеството има около 1700 служителя и над 260 млн. евро. оборот, а в момента обмисля откриването на център за обслужване в България, за който търси 100 софтуерни разработчици.

"България е на първо в Европа и на трето място в света по привлекателност за инвестиции в аутсорсинг услуги. Техническото образование у нас, особено в сферата на информационните технологии е на изключително високо ниво", подчерта министър Лукарски. Той допълни, че голяма част от тези специалисти биват наемани директно от университета от водещи аутсорсинг компании, които оперират не само в България, но и в цяла Европа и света. Това е и причината секторът у нас да изпитва недостиг от 10 000 работни места, но този проблем е осезаем и в европейски мащаб, където липсват 100 000 специалиста, посочи министър Лукарски. По негови думи, за да се справи с това, правителството инициира облекчаване на процедурата по издаване на синя карта за специалисти от страни като Украйна, Молдова и други бивши съветски републики, където техническото образование е също на високо ниво. Освен това той изтъкна, че заплатите в ИТ сектора у нас са приблизително равни на европейските, а стандартът на живот е по-нисък, което кара все повече специалисти да остават на работа в страната. Като предимство той изтъкна и подготовката на кадри с немски език в Техническия университет, които предпочитат да работят за компании от Германия, Австрия и Швейцария. В тази връзка министър Лукарски поиска от фондацията сътрудничество и обмен на опит в областта на дуалното обучение.

На срещата бяха обсъдени конкретни съвместни инициативи между Министерство на икономиката и Фондацията за фамилен бизнес, които да създадат перспективи за привличане на нови инвестиции и за обмяна на опит между български семейни предприятия и техните аналози в Германия. За целта министър Лукарски и г-н Хайдбредер обсъдиха идеята за провеждане на международен форум, на който водещите в сферата на семейния бизнес страни като Германия и Австрия да представят своя опит в прилагането на политики в подкрепа на тези фирми и потенциала за тяхното приложение у нас. Друга идея е и съвместното разработване и реализиране на програма за обмен между бизнеса от двете страни.

Водещи

Най-четени