Масови нарушения в лечебните заведения 23.04 | 11:22

НЗОК направи внезапна проверка

От Мая Александрова

Внезапна проверка на НЗОК е открила нарушения в 38% от проверените лечебни заведения за болнична помощ. Това каза на брифинг управителят на НЗОК Румяна Тодорова.

"Проверката бе извършена на 18 април с една-единствена цел – да видим пациентите, които са хоспитализирани, дали са по празниците в болниците и дали това кореспондира с тежестта на тяхното заболяване. Проверени са 37 лечебни заведения в 13 РЗОК – общо 191 отделения. В 14 заведения са открити нарушения по показателя на проверката", съобщи Тодорова.

По думите ѝ при извършената проверка в големите болници се забелязва, че много хора идват за амбулаторен преглед, като нито един от случаите не е бил спешен. Голяма част от терапевтичните клиники в онкологичните болници са били затворени. В една от софийските болници всички пациенти са били изписани още на 17 април.

"Всички ли са били в еднакво състояние, за да могат да продължат лечението си вкъщи, и кога са били приети, за да бъдат изписани в един ден?", попита Тодорова.

По думите ѝ при този случай проверяващите не са успели да прегледат документацията на болницата и проверките там ще продължат и ще бъдат по направления.

При проверката добро впечатление са направили натоварените отделения като неврологичните, където работата се е извършвала експедитивно.

"Пример за добра практика са неврологичното отделение на болница "Токуда" и МБАЛ "Света Анна", особено в детското отделение", посочи Тодорова.

"Не можем да сложим всички болнични заведения под общ знаменател. Ще продължим с внезапните проверки, такива ще има и през следващите празници", каза управителят на НЗОК.

По думите на Тодорова НЗОК ще проверява и целия път на пациентите, защото в повечето от случаите пациентите се наблюдават от един и същи лекар извън и в болничното лекуване, предаде агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени