Грипът покосява все повече хора у нас 22.01 | 13:30

Обявиха епидемия и в Монтана, учениците от редица градове са в грипна ваканция

От iNews.bg

Расте броят на болните от грип у нас. От днес грипна епидемия бе обявена и в област Монтана, предаде БНР. Под грипна карантина са общо 7 общини.

Още вчера по домовете си останаха учениците в Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат и Сунгурларе, както и в Дупница и Сапарева баня, а от днес и в Царево. Заболеваемостта е висока и в област Пловдив.

Бургаският регион е в пред епидемия, съобщиха от Районната здравна инспекция. 374 са случаите на остри респираторни заболявания, регистрирани миналата седмица.

В София все още няма достатъчно болни, за да бъде обявена грипна епидемия. Броят на болните обаче расте. Подобна е ситуацията и в повечето градове на страната.

Пикът на грипа се очаква в следващите дни – до края на месец януари и първата седмица на февруари. Според лекарите е рано да се говори за грипна епидемия в цялата страна, но пред лекарските кабинети вече е пълно с болни.

4 са щамовете на грип в страната. Самолечението не е препоръчително, тъй като бързо може да доведе до усложнения. Симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата. Медицинските маски, които много хора носят, е добре да се сменят на всеки два часа, съветват лекари.

Водещи

Най-четени