Балтов: Нуждаем се от строги мерки за две седмици 17.03 | 09:00

Изчисленията сочат, че пикът на новозаразени ще бъде на 10 април, казва още шефът на "Пирогов"

От iNews.bg

Директорът на спешната болница "Пирогов” проф. Асен Балтов смята, че е необходимо да се въведат строги мерки срещу коронавируса за две седмици.

"Според мен трябва да бъдат затворени временно, поне за две седмици, детските градини. Учениците от 1 до 5 клас да минат онлайн, доколкото могат. Естествено, не може да затвориш децата, а да оставиш фитнесите и ресторантите да работят. Смятам, че наистина трябва да разберем, че има нужда от две седмици със строги мерки”, категоричен беше той в ефира на Нова телевизия. 

Проф. Балтов отново подчерта, че вирусът се е видоизменил. "От 46 постъпили в болниците, само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се е настанил в България, в София”, допълни директорът на спешната болница.

Той коментира още, че има все повече пациенти с коронавируса под 18-годишна възраст, които се нуждаят от лечение в болница.

"Всички са с пневмония и се лекуват с антибиотици. Засега няма такива в тежко състояние. През изминалия пик имаше и такива, които се нуждаеха от апаратна вентилация”, обясни проф. Балтов, като добави, че ще се открият още 20 легла за деца в "Пирогов”.

Той съобщи, че в "Пирогов” постепенно се запълват леглата. "С днешна дата имаме 390 души, настанени в болницата, от които 10 деца. 40 пациенти са интубирани, на апаратна вентилация”, каза проф. Балтов. 

Директорът посочи, че все още се поемат пациентите, които пристигат в лечебното заведение.

"Правят се всякакви необходими изследвания. Ако наистина нямаме подходящи легла, защото тези с кислород се изчерпват, тогава се насочват през Спешна помощ на друго място”, обясни проф. Балтов.

Шефът на болницата посочи, че по данните на математик, пикът на новозаразените се очаква да бъде на 10 април.

"Надявам се, че ако има бърз темп на ваксиниране, ще намалим сериозно риска от заразяване и до края на юни ще имаме добри резултати”, добави той.

Според него контролът върху пандемията не е загубен. "Тъжното ще бъде не да няма места в ресторантите, а да няма места в болниците”, поясни проф. Балтов.

Водещи

Най-четени