Всички лекари са мръсници! 28.02 | 22:28

Технически погледнато и вие сте такива

От Кирил Русев

Много от вас може би вече са прочели за новото изследване, което установява, че по стетоскопите (слушалките, на разговорен език) на лекарите има около два пъти повече от метицилин резистентните бактерии Staphylococcus aureus, отколкото има по ръцете им. Те лесно могат да бъдат прехвърлени от пациент на пациент и представляват потенциално смъртоносна заплаха.

Тази история може би ви се струва скандална и обезпокоителна и ще понечите да я споделите с близките ви в опит да ги предпазите, но почакайте, защото това е само един от множеството мръсни факти от живота на медицинските работници.

Ето ви едно изследване, което разглежда замърсяването по вратовръзките на лекарите. Повече от половината от вратовръзките в това проучване са замърсени със същите бактерии. От тези бактерии 62% са метицилин резистентни.

Ето ви друго изследване, което пък проверява за замърсяване белите престилки на медицинските работници - този символ на хигиена и здраве. Около една четвърт от тях са замърсени със Staphylococcus aureus, в голямата си част метицилин резистентни.

Ето ви и трето изследване, което тества ангажираните в системата на здравеопазването за наличието на бактерии. Staphylococcus aureus са изолирани от 44% от тях. Учените откриват същите смъртоносни микроорганизми в носовете на 58% от служителите на Бърза помощ, при 41% от медицинските сестри, 39% от административния персонал и 39% от лекарите. Метицилин резистентни бактерии са открити в телата 7% от всички медицински работници.

Преди да се отчаяме от повсеместно ниската хигиена по болниците, трябва да се замислим, че бактериите са навсякъде - в нас и около нас. Ако някой изследва мишката и клавиатурата, с които работите в момента, може би никога повече няма да седнете на компютър. Излизащото в момента по всички западни медии изследване за нивата на "смъртоносни" стафилококи е поредният опит за сензация, който игнорира тези факти.

Навремето е било още по-страшно, отколкото е в момента. Противно на впечатлението, с което може би оставате, с всеки изминал ден хигиенните условия в медицината се подобряват. Това се нарича прогрес и е хубаво нещо.

Водещи

Най-четени