Спряха търга за изпълнител на магистрала София-Калотина 05.08 | 20:05

Възложителят е завишил умишлено изискванията към кандидатите, установи КЗК

От iNews.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е спряла търга за избор на строител на магистралата София – Калотина. Причината са умишлено завишени изисквания към кандидатите за включване в него. Възложителят е обявил, че ще бъде осигурено авансово плащане на избрания изпълнител, ако той поиска такъв тип плащане, съобщава в-к "24 часа".

В същото време той е обезпечил в съответствие с изискванията на закона изпълнението на премета на поръчката посредством изискана гаранция за изпълнение. За получаване на авансовото плащане обаче избраният участник трябва да е заявил изрично желанието си за това, като като е изискал от участниците в процедурата гаранция за обезпечаване и на авансовото плащане, която не е предвидена в Закона за обществените поръчки (ЗОП) и не е изрично изискуема с нормативен акт.

От комисията подчертават, че е недопустимо и противоречащо на разпоредбите и смисъла на ЗОП поставеното изискване участниците да учредят гаранцията за обезпечаване на авансовото плащане в размер на 10% от общата цена по договора за обществената поръчка с ДДС. Според КЗК това ограничава възможността за включване на някои от кандидатите в търга.

Водещи

Най-четени