Жените могат да надживеят мъжете! Вижте как и защо 22.05 | 14:01

Билкова отвара намалява риска от ранна смърт при нежния пол

От Йоанна Димитрова

Жените могат да надживеят мъжете и вече е ясно как може да се случи това. Ново показа, че билковата отвара от лайка може да помогне за лечение на тревожност и диабетни усложнения, които често са изключително рискови за живота на представителките на нежния пол.

Резултатите са наблюдавани само върху жени над 65 години и изследователите признават, че не е ясно защо чаят удължава само техния живот. 

Но пък доказват, че чаят от лайка намалява с 29% вероятността за ранна смърт. Изследователите са наблюдавали 1677 латиноамерикански жени и мъже в продължение на седем години, за да разглеждат ефектите на чаят от лайка - една от най-старите и добре познати билки на човечеството, една от най-широко използваните и препоръчвани при различни заболявания.

1401927Взети са данни от латиноамериканци, живеещи в пет от южните американски щати и на възраст 65 години или по-възрастни и е установено, че 14% от тях пият чай от лайка.

Ефектът е бил един и същ, независимо от демографската зона, санитарните условия и грижата за здравето. Любопитното е, че той не е установен при мъжете.

Д-р Бред Хаурей, асистент професор в Медицинския клон на Тексаския университет, заяви: "Причината за разликата в нашите докладвани констатации между жените и мъжете не е ясна. Жените са показали, че са по-чести потребители на лайката, отколкото мъжете". 

"Тази разлика може да се дължи на традиционните роли на половете, при които жените управляват домакинството и се грижат за здравето на семейството, а също и защото латиноамериканците имат голямо доверие на народната медицина, която включва билки", допълва д-р Хаурей. 

Той добави, че не е ясно колко чай трябва да се пие, за да се намали ранната смъртност. Въпреки това последните проучвания на ефектите от билката са показали потенциални ползи при лечение на висока кръвна захар, разстроен стомах, диабетни усложнения и тревожни разстройства.

"Точното количество за намаляване на смъртността представлява важна област за бъдещите изследвания", каза д-р Хаурей.

Специалистите са категорични, че билката също понижава холестерола, има антиоксидантни, антимикробни, противовъзпалителни и антитромбоцитни ефекти.

Водещи

Най-четени