Япония ще инвестира 30 млрд. долара в Африка в следващите три години 27.08 | 12:47

10 милиарда от вложенията ще бъдат насочени в развитието на инфраструктурите, обща премиерът Шиндзо Абе на среща на върха Япония-Африка в Найроби

От iNews.bg

Япония планира през следващите три години да инвестира 30 милиарда долара в Африка, от които 10 милиарда в развитието на инфраструктурите, обща премиерът Шиндзо Абе на среща на върха Япония-Африка в Найроби.

В срещата участват тридесетина държавни ръководители. Основните насоки на работата са индустриализирането на Африка, подобряването на здравеопазването, както и на стабилността на континента, разтърсен от няколко кризи. Очаква се да бъдат подписани 70 различни протоколи и търговски споразумения между Япония и Африка, предава АФП.

Организирана съвместно от ООН, Африканския съюз, Световната банка и от Япония, срещата в Найроби е възможност Африка да привлече японски капитали и да ускори развитието си. За Токио тя е средство да консолидира позицията си на африканския пазар, главно като разграничи предлагането си от това на съседа си Китай.

Търговският обмен между Япония и Африка възлезе на 24 милиарда долара през 2015 г., далеч под 179-те млрд. долара обмен между Китай и Черния континент.

Водещи

Най-четени