Касата ще задължи лекарите да изписват най-евтините лекарства 22.06 | 12:40

НЗОК предлага и централизирано договаряне на онкомедикаментите в болниците

От iNews.bg

Здравната каса ще предложи промяна в Закона за здравното осигуряване, с която лекарите да предписват най-евтиното лекарство от тези, които тя покрива и могат да се предписват за конкретно заболяване, съобщава "Сега".

Надзорният съвет на касата реши в закона да се запише, че лекарите "предписват лекарствен продукт с по-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, информацията за които е съществена за правилното прилагане на продукт".

Същевременно обаче не е приет текст за поощрения или санкции за неспазване на новото изискване.

От НЗОК признават, че няма как да накарат лекарите задължително да избират най-ниската цена, още повече че при различните пациенти едно и също лекарство може да има различен ефект.

Изданието отбелязва, че списъкът с препаратите, които НЗОК поема, се актуализира на всеки две седмици и е малко вероятно лекарите да следят дали не се е появил по-евтин медикамент.

Друга мярка, която предстои да бъде предложена, е централизирано договаряне на онколекарствата в болниците. "Единият вариант е лекарствата да бъдат договаряни централно от Министерството на здравеопазването, другият е да продължи досегашната практика с отстъпките", коментира шефът на надзорния съвет Кирил Ананиев.

Вестникът посочва, че ако се реши онкомедикаментите да се поръчват от Министерството на здравеопазването, това ще е връщане към системата, която бе отменена преди няколко години, защото водеше до постоянни липси на препарати.

НЗОК не се е отказала да предложи отново промяна, която веднъж бе отхвърлена заради острото недоволство на лекарското съсловие. Става дума за текст, според който договор на лечебно заведение може да бъде прекратен и преди съдебно решение, ако болницата обжалва.

Водещи

Най-четени