Задава се криза с дървата за огрев 30.08 | 11:30

Търговци прогнозират недостиг през септември

От Ралица Стоянова

Заради сериозния износ на дървесина към Гърция в средата на септември ще има голям недостиг на вътрешния пазар, предричат търговци.

В пунктовете за свободна продажба вече има недостиг на качествена дървесина.

През последните няколко години цената на дървата е скочила двойно. Очаква се цените да продължават да се увеличават.

Именно заради това пловдивското общинско предприятие "Паркове и градини" пусна 600 кубика дърва за огрев на преференциални цени, информира БНТ. Те са добити при санитарна сеч и затова не са с високо качество. Очаква се интерес към тях да проявят главно хората с най-ниски доходи. Нарязаните дърва се предлагат за 60 лева/куб. м., което е почти 20 лева по-евтино от дървата в пунктовете за свободна търговия.

Експерти заявяват, че масово дървесината се предлага в разфасовки, по-малки от 1 куб. м. Това заблуждава потребителите, че купуват по-евтино.

Вчера от земеделското министерство увериха, че дървата за огрев ще стигнат. За година средно се продават около 2 милиона кубика дърва за огрев. Досега се продадени над един милион. Това е в рамките на обичайното количество, увери експерт.

Заради спомените си от миналата дълга и студена зима много българи започнаха да се запасяват с дърва в разгара на лятото.

Водещи

Най-четени