Бензин и дизел няма да поскъпват много до началото на 2018 г. 23.10 | 12:41

През следващата близо година и половина петролът няма да премине 60 долара за барел, прогнозира Кувейт

От iNews.bg

Цените на бензина и дизела се очаква да се задържат приблизително на сегашните си нива до края на следващата година. Това става ясно от прогнозата на министъра на финансите и петрола на Кувейт Анас ас Салех. Според думите му до края на тази, а и през следващата година цените на черното злато по световните пазари се очаква да се запазят на нива като в момента или евентуално, ако има поскъпване, то да бъде леко. "Разчетите ни показват, че през следващите 15 месеца цената няма да прехвърли 60 долара за барел, а по-скоро ще се движи в рамките на 50 до 60 долара”, казва той в интервю за местната телевизия Al Rai, предаде "Интерфакс". Ас Салех допълва още и че политиката през посочения период ще бъде котировките на петрола да се задържат на нива, които да отговарят на интересите както на потребителите, така и на производителите.

Думите на кувейтският министър означават, че и цените на горивата на дребно едва ли ще претърпят някакви сериозни промени и по всяка вероятност няма да има поскъпване или то ще се изразява в малки рамки. През последния месец нефта от базовия сорт Брент на световните пазари поскъпна, но за последните 2 седмици поддържа стабилни цени, движещи се около 52 долара за барел. При това положение, ако котировките наистина останат на тези или малко по-високи нива, цените на бензина и дизела по бензиностанциите няма да се повишат сериозно и по всяка вероятност това ще се изразява у нас в няколко стотинки.

В момента по бензиностанците в България най-масовият бензин А95 се продава срещу 1.78 до 2.06 лв. Цената на дизеловото гориво по колонките пък е между 1.73 и 2.03 лв. на различните бензиностанции. Литър автогаз струва от 79 до 99 стотинки. При положение, че прогнозата на кувейтския министър се окаже вярна и в определени периоди цената на петрола се повиши с 15-ина процента спрямо сегашната, то на цената на горивата на дребно това би трябвало да се отрази като поскъпване в рамките на около 5-6%. Което пък значи, че колебанията на цената на бензина и дизела биха били в рамките на не повече от 8-10 стотинки.

Водещи

Най-четени