Питат болниците колко специализанти искат 13.10 | 18:12

До момента в МЗ са постъпили молби за отпускането на 621 места от близо 60 болници

От Кремена Бедерева

До 20 октомври всички акредитирани учебни бази трябва да потвърдят броя на специализантите, които искат да обучават срещу заплащане през следващата година. Това съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Ограничение в броя на медиците, които лечебните заведения заявяват, няма, стига да имат нужните преподаватели и капацитет за обучението им.

До момента в МЗ са постъпили молби за отпускането на 621 места от близо 60 болници. За да бъдат утвърдени обаче, лечебните заведения трябва да гарантират, че ще заплащат на специализантите законово регламентираното възнаграждение от две минимални работни заплати или 540 лв.

Също така медиците ще трябва да получават допълнителни средства от финансирането по Здравна каса и другите форми на плащане в лечебните заведения, както и да ползват минимум 20 дни платен годишен отпуск.

Всички тези права трябва да залегнат в договорите, които бъдещите специалисти подписват с лечебните заведения. По този начин няма да се нарушават правата на специализантите.

До края на годината ще бъдат утвърдени всички места за специализанти за 2012 г. Сред тях са държавно-финансираните, платените, местата за чужденци и др. Приоритет на МЗ в отпускането на държавно-финансирани места ще бъдат специалности с доказана потребност от кадри.

Сред тях са съдебна медицина, спешна помощ, инфекциозните болести, обща и клинична патология. За тези дисциплини се предвижда и по-високо възнаграждение в рамките на до 4 минимални работни заплати.

Водещи

Най-четени