Махат звездите на заведенията за хранене 06.06 | 14:53

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за туризма

От Мария Стоянова

Отпадат звездите на самостоятелните заведения за хранене и развлечения. Така от догодина обектите, които не са към някой хотел или комплекс, вече няма да подлежат на категоризация. Това гласят приетите на първо четене промени в Закона за туризма.

Измененията ще доведат до намаляване на административната тежест за бизнеса, смятат експерти. Възможно е обаче това да доведе до отрицателни последици за общините, тъй като те са основният категоризиращ орган и съответно има вероятност приходите им да се понижат.

Проектозаконът предвижда и облекчаване на режима за регистриране на туроператори и туристически агенти. Целта е да се намалят нормативно установените срокове за представяне на услугата, изискванията за образователния ценз и трудов стаж на управителя на съответната фирма, както и за помещението, използвано за офис, предаде БТА.

Ще се създаде и възможност общински предприятия да могат да кандидатстват за получаване на удостоверение за извършване на туроператорска и/или туристическа дейност. Освен това се предвиждат и облекчения за собствениците на къщи за гости, свързани с изискванията на Закона за храните и регламентите от хигиенния акт за този вид обекти.

Предвидено е създаването на нов раздел в закона, свързан с организирания детски и ученически отдих. Досега документът гласеше че наредбата трябва да включва само пътувания по инициатива от системата на Народната просвета. Измененията предвиждат отдихът на деца и ученици да попада в наредбата, независимо от кого е организиран и без значение дали са български деца или от чужбина. Вносители на тази наредба са министрите на икономиката и на образованието, като тя е съгласувана и с Държавната агенция за закрила на детето и с родителските асоциации.  

Водещи

Най-четени