Ваньо Шарков: Националната здравна карта ще е готова до месец 08.12 | 17:22

Това ще сложи край на откриването на болници и намаляването на лекарите

От iNews.bg

"В рамките на този месец може да приключи работата по Националната здравна карта. Надявам се така държавата да може да се справи с феномена на намаляващия брой лекари и увеличаващия се брой лечебни заведения в последните години". Това съобщи пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

"През последните години непрекъснато говорим за това, че броят на лекарите в България намалява, докато в същото време броят на лечебните заведения се увеличава. Това е феномен. Безспорно има някакво противоречие в цялата тази история. Нека през здравната карта да поставим началото на прехода от здравеопазване като бизнес към здравеопазване като грижа за здравето на хората, защото това трябва да бъде водещото в цялата система на здравеопазването", коментира Шарков.

Той обяви, че за пръв път през тази година броят на напусналите лекари от спешна помощ е по-малък, отколкото броят на постъпилите и отдаде това на започналата реформа в сектора. Зам.-министърът увери, че заплатите на спешните медици ще продължат да се увеличават, а от догодина започва и обновяване на базата им - апаратура, превозни средства и сгради.

Шарков обясни още, че данък вредни храни е насочен не срещу потребителите, а срещу производителите на такива стоки. Той напомни, че Световната здравна организация е призовала правителствата да предприемат мерки в тази посока.

Водещи

Най-четени