Личен лекар: Отказтите от COVID-имунизации са заради многото неясноти около ваксините 17.02 | 09:21

Голяма част от преболедувалите коронавируса пък са в позиция на изчакване, казва д-р Бакърова

От iNews.bg

От една седмица се наблюдава активност по отношение на острата заболеваемост, обясни пред БНР д-р Снежина Бакърова, личен лекар от Смолянско. В нейната практика за тези дни има диагностицирани десетина случая на Covid инфекция. Д-р Бакърова работи в три кабинета и обслужва пациенти от 33 села в региона. 

В област Смолян са разкрити кабинети за ваксиниране, засега се имунизират рискови целеви групи. В подготовката за масовата ваксинация личните лекари ще влязат като основни изпълнители, обясни д-р Бакърова.

"Не бих казала, че има много желаещи. На този етап имам записани около 60 човека. Колебанието идва от факта, че все още има много неясноти – какъв ще бъде имунитетът след ваксинацията, колко ще продължи, коя ваксина да си сложат. Голяма част от хората преболедуваха и са на изчакване. Тази колебливост идва и от факта, че е прекалено много информацията и то информация изкривена, поднесена от некомпетентни хора, на които не им е работа да коментират какви са ваксините, какви са реакциите", коментира личният лекар в предаването "Преди всички".

Личните лекари очакват информация от здравното министерство с точни указания кои заболявания ще бъдат категорично противопоказани за ваксинация, кои пациенти могат да бъдат временно отложени или изследвани, къде точно ще се извършва имунизацията, посочи Снежина Бакърова. Трябва да има и точно разписан алгоритъм за действие при алергични реакции в по-отдалечените места, подчерта тя.

Водещи

Най-четени